Uczniowie zakwalifikowani do IV edycji konkursu „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”

Opublikowano: 2019-03-11 10:11, Numer artykułu: 11415

Bardzo dziękujemy za zgłoszenia do konkursu Tradycyjna kuchnia kujawsko –pomorska inspiracją dla młodych kucharzy „To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat”.

Jury oceniło wszystkie nadesłane prace konkursowe, biorąc pod uwagę zgodność z tematem i wymaganiami regulaminu.

Wyłoniono 6 ekip finałowych:

  1. Nikola Wojciechowska i Katarzyna Szwejkowska - Gulasz wołowy.
  2. Wiktoria Sudoł i Natalia Wesołowska - Gęś pieczona z jabłkami.
  3. Natalia Tomczak i Julia Szpakowska - Szneki.
  4. Marta Gawron i Martyna Orzechowska - Pieczeń z dzika duszona w winie.
  5. Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski - Pączki.
  6. Samanta Folczyńska i Dorota Jaszak - Szare kluski.

Zaproszenia do prac w jury degustacyjnym przyjęli:  pani Jowita Woszczyńska, pan Tomasz Jakubiak, pan Tomasz Czarnecki i pan Maciej Jeszka, których obecność z pewnością przyczyni się do podniesienia prestiżu konkursu. Główna wygrana to tygodniowy staż dla 2 uczniów wraz z opiekunem w restauracji Babinicz w Szczawnie - Zdrój.

Finał odbędzie się podczas  Drzwi  Otwartych 30 marca 2019 roku. Zadaniem każdej ekipy będzie przygotowanie oraz prezentacja dania zasadniczego i deseru zgodnie z tematem IV edycji.

Gratujemy i życzymy powodzenia!

Organizatorzy: Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska- Stańczyk